تنوع اقلام مصرفی در گروه‌های غذايی: شاخص کفايت مواد مغذی در زنان تهرانی

ميرميران, پروین and آزادبخت, لیلا and عزيزی, فریدون (2005) تنوع اقلام مصرفی در گروه‌های غذايی: شاخص کفايت مواد مغذی در زنان تهرانی. مجله علوم پزشکی رازی, 12 (47). pp. 155-165. ISSN 2228-7051

[img]
Preview
Text
RJMS-v12n47p155-fa.pdf

Download (264kB) | Preview
Official URL: http://rjms.iums.ac.ir/browse.php?a_id=496&sid=1&s...

Abstract

زمينه و هدف: رژيم‌های غذايی متنوع با احتمال افزايش دريافت مواد مغذی همراه هستند. اين تحقيق به منظور ارزيابی ارتباط بين امتياز تنوع گروه‌های غذايی و کفايت مواد مغذی خاص در زنان تهرانی انجام شد. روش کار: در اين مطالعه مقطعی، 286 خانم 18 سال به بالا و ساکن منطقه 13 تهران که نماينده جمعيت زنان تهرانی بودند ، شرکت داشتند. دريافــت مــواد غذايــی با استفــاده از پرسشنامه يادآمد غذايی 2 روزه ارزيابی شد. از شاخص‌های امتياز تنوع غذايی ( DDS = Dietary Diversity Score ) و تنوع غذايی( FV = Food Variety ) استفاده شد. ميانگين نسبت کفايت غذايی (Mean Adequacy Ratio=MAR) به عنوان شاخص کفايت تغذيه‌ای انتخاب شد که با تقسيم مقدار مصرفی 12 ماده مغذی و انرژی بر مقدار توصيه شده آنها به دست آمد. يـافتـه‌ها: ميانگيــن سنــی افــراد، 13 ± 41 سال و ميانگين نمايه توده بدن( Body Mass Index=BMI ) آنها، 4 ± 27 کيلوگـــرم بـــر مترمربــع بــود. ميانگيــن امتيــاز تنــوع غذايــی 02/1 ± 11/6 بود. DDS با MAR (05/0 P< و 4/0= r )، NAR ( Nutrient adequacy Ratio ) تيامين(05/0 P< و 3/0= r )، ويتامين A (05/0 P< و 4/0= r )، کلسيم(05/0 P< و 4/0= r )، فسفر(05/0 P< و 4/0= r ) و چربی کل دريافتی(05/0 P< و 3/0= r ) مرتبط بود. تنوع غلات کامل با NAR پروتئين(05/0 P< و 3/0= r )، تنوع سبزيجات و ميوه‌ها با NAR ويتامين C (05/0 P< و 3/0= r ) و ويتامين A (05/0 P< ، 3/0= r ) ارتباط داشت. در چارک چهارم امتياز تنوع گروه‌های غذايی، دريافت غالب درشت مغذی‌ها و ريز مغذی‌ها در بيش‌ترين مقدار قرار داشت. امتياز تنوع گروه گوشت و شير، مهم‌ترين تعيين کننده MAR بود. نتيجه‌گيری کلی: تنوع اقلام مصرفی در گروه‌های غذايی مختلف، شاخصی مفيد از کفايت مواد مغذی خاص، به شمار می‌رود. بنابراين به منظور تعيين کفايت مواد مغذی خاص، امتياز تنوع گروه‌های غذايی می‌تواند در نظر گرفته شود.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: تنوع غذايی، کفايت مواد مغذی، گروه غذايی، زنان
Subjects: R Medicine > R Medicine (General)
Divisions: Other Journals > Razi Journal of Medical Sciences
Depositing User: Touba Derakhshande
Date Deposited: 10 Dec 2014 04:41
Last Modified: 10 Dec 2014 04:41
URI: http://eprints.bpums.ac.ir/id/eprint/2155

Actions (login required)

View Item View Item