شاخص تغذيه سالم و ارتباط آن با کفايت رژيم غذايی در نوجوانان تهرانی: مطالعه قند و ليپيد تهران

ميرميران, پروین and آزادبخت, لیلا and عزيزی, فریدون (2005) شاخص تغذيه سالم و ارتباط آن با کفايت رژيم غذايی در نوجوانان تهرانی: مطالعه قند و ليپيد تهران. مجله علوم پزشکی رازی, 11 (43). pp. 829-838. ISSN 2228-7051

[img]
Preview
Text
RJMS-v11n43p829-fa.pdf

Download (273kB) | Preview
Official URL: http://rjms.iums.ac.ir/browse.php?a_id=80&sid=1&sl...

Abstract

شاخص تغذيه سالم جهت ارزيابی کيفيت رژيم غذايی در جوامع مختلف طراحی شده است. هدف از اين بررسی تعيين امتياز شاخص تغذيه سالم در نوجوانان ساکن منطقه 13 تهران و ارتباط آن با دريافت مواد مغذی، گروه‌های غذايی و مقدار واحد مصرفی آن‌ها بوده است. در اين بررسی 465 نوجوان 18-10 ساله تحت عنوان مطالعه قند و ليپيد تهران انتخاب شدند و بررسی وضعيت تغذيه‌ای به روش تکميل 2 روز يادآمد غذايی صورت گرفت. شاخص تغذيه سالم براساس 9 جزء(گروه‌های هرم راهنمای غذايی: اجزای 5-1، مقدار درصد چربی از کل کالری، درصد چربی‌های اشباع دريافتی و کلسترول: اجزای 8-6 و تنوع غذايی: جزء 9) محاسبه گرديد. دامنه امتياز هر جزء از اين شاخص صفر تا 10 و مجموع حداکثر امتياز اين شاخص 90 بود. روش محاسبه شاخص ذکر شده با توجه به اطلاعات موجود در زمينه داده‌های تغذيه‌ای، نسبت به شاخص تغذيه سالم طراحی شده در مطالعات قبلی، تعديل گرديد. امتياز تنوع نيز با توجه به تعداد غذاهای مصرفی در جامعه نوجوان مورد بررسی، تعيين شد. امتياز شاخص تغذيه به 3 گروه کم‌تر از 45(ضعيف)، 72-45(نياز به تغيير و اصلاح) و بيش‌تر از 72(خوب) تقسيم‌بندی شد. به منظور تعيين ارتباط شاخص تغذيه سالم با مواد مغذی دريافتی و تعداد سروينگ‌های مصرفی گروه‌های هرم راهنمای غذايی از آزمون هم‌بستگی نسبی استفاده گرديد. امتياز هر جزء از شاخص تغذيه سالم نيز محاسبه و در 3 گروه بالاتر از 8، 8-5 و کم‌تر از 5 تقسيم‌بندی شد که ميانگين امتياز شاخص تغذيه سالم در پسران 6/9±9/64 و در دختران 4/9±8/64 به دست آمد. تعداد سروينگ‌های مصرفی از گروه‌های مختلف هرم راهنمای غذايی در افرادی که امتياز اين شاخص در آن‌ها خوب بود، به ميزان معنی‌داری بيش‌تر از گروهی که نياز به تغيير و اصلاح داشتند و گروه ضعيف، بيش‌تر مشاهده شد(001/0P<). ميزان چربی اشباع دريافتی و کلسترول مصرفی در گروه خوب نسبت به 2 گروه ديگر کم‌تر بود(001/0P<). مواد مغذی مصرفی و تعداد اقلام غذايی دريافتی در گروه با امتياز شاخص تغذيه خوب به ميزان معنی‌داری بالاتر از 2 گروه ديگر به دست آمد(001/0P<). هم‌بستگی مثبت و معنی‌داری بين تعداد سروينگ‌های دريافتی از گروه‌های نان و غلات(001/0P<، 2/0=r)، سبزی‌ها(001/0P<، 3/0=r)، ميوه‌ها(001/0P<، 2/0=r)، لبنيات(001/0P<، 3/0=r)، گوشت‌ها(001/0P<، 1/0=r) و هم‌بستگی منفی و معنی‌داری بين چربی دريافتی(001/0P<، 2/0-=r)، درصد چربی اشباع(05/0P<، 1/0-=r) و کلسترول دريافتـی(05/0P<، 1/0-=r) با شاخص تغذيه سالم مشاهده شد. تعداد اقلام غذايی مصرف شده هم‌بستگی مثبت و معنی داری با شاخص تغذيه سالم داشت(001/0P<، 5/0=r). هم‌چنين هم‌بستگی مثبت و معنی‌داری بين اين شاخص و مواد مغذی دريافتی مشاهده گرديد. رژيم غذايی 74% از نوجوانان مورد بررسی نياز به تغيير و اصلاح داشت، برنامه غذايی 23% از آن‌ها، خوب بود و 3% از نوجوانان از الگوی غذايی ضعيف پيروی می‌کردند. شاخص تغذيه سالم ابزاری مناسب جهت ارزيابی کفايت تغذيه نوجوانان محسوب شده و با توجه به آن که برنامه غذايی اغلب نوجوانان جامعه نيازمند اصلاح و تغيير است، دادن آموزش‌های صحيح تغذيه‌ای در اين گروه سنی ضروری به نظر می‌رسد.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: شاخص تغذيه سالم، کفايت تغذيه، رژيم غذايی، نوجوانان
Subjects: R Medicine > R Medicine (General)
Divisions: Other Journals > Razi Journal of Medical Sciences
Depositing User: Touba Derakhshande
Date Deposited: 24 Dec 2014 06:20
Last Modified: 24 Dec 2014 06:20
URI: http://eprints.bpums.ac.ir/id/eprint/2289

Actions (login required)

View Item View Item