بررسی اثر گیاه استویابر میزان سرمی امنیتن در رت های دیابتی شده با STZ

صحراپور, اعظم and اکبرزاده, صمد and بارگاهی, افشار and رهبر, علیرضا (2013) بررسی اثر گیاه استویابر میزان سرمی امنیتن در رت های دیابتی شده با STZ. Other thesis, دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر.

[img]
Preview
Text
1-15sahrapoor.pdf

Download (154kB) | Preview
Official URL: http://dlib.bpums.ac.ir

Abstract

با توجه به شیوع روز افزون بیماری دیابت،تا جایی که حدود 6 درصد جمعیت بالغ دنیا را به خود درگیر کرده است واهمیت پیشگیری وکنترل این بیماری،نیاز به شیرین کننده های کم کالری والبته طبیعی بیش از پیش احساس می شود.در این مطالعه سعی شده است به بررسی تاثیر گیاه استویا که یکی از شیرین کننده های طبیعی است، برمیزان سرمی امنتین پرداخته شود.امنتین یک آدیپوکاین است که توسط بافت چربی ساخته میشود.مطالعات اخیر نشان داده اند که امنتین در افراد چاق ومقاوم به انسولین کاهش می یابد با توجه به ضرورت استفاده از قند های کم کالری ،نیاز است که پارامتر های عمده ای که ارتباط تنگاتنک با دیابت دارند هنگام مصرف این محصولات مورد سنجش وارزیابی قرار گیرند.یکی از این پارامترها امنتین است که با توجه به ارتباط نزدیک آن با دیابت،ضرورت دارد که متعاقب حتی قند های کم کالری نیز این پارامتر سنجش شود . روش کار: در ابتدا 40 رت در محدوده وزنی 250-180 گرم انتخاب شدند وبه طور تصادفی به پنج گروه هشت تایی تقسیم شدند.بعد از 12 ساعت ناشتایی به 4 گروه از رت ها استرپتوزوتوسین به صورت داخل صفاقی تزریق شد و یک گروه نیز به عنوان کنترل غیر دیابتی در نظر گرفته شد.بعد از 5 روز خون رت ها در شرایط 12 ساعت ناشتایی گرفته شد ومعیار دیابتی بودن آن ها قند خون بالای 300 در نظر گرفته شد.عصاره گیاه استویا به مدت 30 روز با دوز 250 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به گروه سوم ، 500میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به گروه چهارم و750 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به گروه پنجم داده شد. بعد از 30 روز در شرایط 12 ساعت ناشتایی ،رت ها با ایزوفلوران تنفسی بیهوش شدند ونمونه خون آن ها برای جدا کردن سرم و اندازه گیری سطح سرمی امنتین،گلوکز ،انسولین ،آلکالین فسفاتاز وپارامترهای لیپیدی گرفته شد.بیوپسی کبد وپانکراس نیز برای بررسی تغییرات سلول های بتای پانکراس وتغییرات کبدی ناشی از گیاه استویا گرفته شد وبا میکروسکوپ نوری بررسی گردید. نتایج در پایان مطالعه کاهش قابل ملاحظه ای در قند خون ،اندکس مقاومت انسولین،سطح سرمی تری گلیسیرید،امنتین وآلکالین فسفاتازدر گروه سوم وچهارم در مقایسه با گروه دوم دیده شد. در گروه پنجم تغییری در پارامترهای اندازه گیری شده نسبت به دیگر گروه ها یافت نشد. غلظت انسولین ،کلسترول وشاخص فعالیت سلول های بتا (HOMA_B) تفاوت قابل ملاحظه ای در بین گرو ه های مورد مطالعه نداشت.در بیوپسی پانکراس تغییری در سلول های بتای پانکراس در گروه های مورد مطالعه یافت نشد.در بررسی هیستوپاتولوژیک کبد شواهد تخریب بافت کبد،ناشی از دریافت استویا یافت نشد. بحث ونتیجه گیری در این مطالعه نتیجه گرفته شد که تجویز گیاه استویا به طور غیر مستقیم از طریق افزایش حساسیت به انسولین و کاهش گلوکز خون، باعث کاهش سطح امنتین سرم می شود. گیاه استویا در کاهش سطح تری گلیسیرید سرم موثر است و اثر حفاظت کننده روی کبد نیز دارد.

Item Type: Thesis (Other)
Uncontrolled Keywords: گیاه استویا،امنتین،دیابت
Subjects: R Medicine > R Medicine (General)
Divisions: Faculty of Medicin
Depositing User: محسن زارعی
Date Deposited: 17 Aug 2014 08:19
Last Modified: 17 Aug 2014 08:19
URI: http://eprints.bpums.ac.ir/id/eprint/426

Actions (login required)

View Item View Item